Ingrid Bergman omin sanoin

lauantai 23. tammikuuta 2016


 

Flunssa tuli meille vieraaksi. Ensin sairasti esikoinen, jonka kuume kesti 4 päivää,  sitten alkoi oma kurkkuni olla kuin kaktus ja nokka vuotaa. Eilen alkoi kuume. Kun on sairasvuoteella, ja voimat vähissä, ihmisen ainoa tehtävä on hoitaa ja helliä itseään, varsinkin jos kukaan muu ei ole hellimässä. Oikein mietin tietoisesti MIKÄ MUA PIRISTÄISI ja päädyin siihen, että joku super hyvä leffa! Käsiini etsiytyi Makuunissa (irtokarkkien kera)  Ingrid Bergmanista tehty dokkari, Ingrid Bergman: Omin sanoin.

Ingrid Bergman (1915–1982) on yksi Ruotsin lukemattomista elokuvan ystäville kautta maailman antamista lahjoista. Olen lukenut Ingridin elämänkerran nuoruudessani jo varmasti ainakin 3 krt ja nyt oli ilo nähdä hänestä tehty dokumentti. Onneksemme Ingrid Bergman piti päiväkirjaa ja kuvasi paljon, minkä vuoksi meillä on juuri tämä dokkari katseltavana. Elokuvantekijä Stig Björkman tuo Bergmanin neljä lasta, Pia, Roberto, Ingrid ja Isabella Rossellinin kertomaan muistojaan äidistään mutta tarinan runkona ovat kuitenkin Ingrid Bergmanin omat aidot päiväkirjamerkinnät ja Ingridin kuvaamat yksityiset kotivideot.

Ingridin lasten haastattelut ovat harvinaisen (ja miellyttävän) suorapuheisia - ja se juuri on  dokumentin suola, kuinka raikasta! Liian usein dokumentit sisältävät yletöntä megalomaanista palvontaa ja ylistystä ilman kritiikkiä dokumentin kohteesta, mutta nyt avoimuudesta saa nauttia suuri yleisö. Dokumentti ei ole kiiltokuva, eikä se  keskity Ingridin uran kohokohtiin,  vaan hänen omiin sanoihin,  yksityisiin kotivideoihin ja lasten haastatteluihin. Tällaisia dokumentteja haluisin katsoa useamminkin.

Millaisen kuvan Ingridistä sitten saa dokumentin perusteella?  Yllättäen ja riemullisesti hyvin inhimillisen. Ingrid  rakasti uraansa näyttelijänä, ja että hän näki paljon vaivaa unelmansa täyttämisessä.  Hänelle ura oli hyvin hyvin tärkeä, ja se näkyi hänen lastensa elämässä, ura ajoi kerta toisensa jälkeen lasten edelle. Ingrid ei ollut perinteinen äiti ja silti hän oli vahva, herkkä, inhimillinen ja luonnollinen, välitön, aito ja teeskentelemätön.

"Ingrid Bergman omin sanoin" on pienisuuri, AITO elokuva elokuva legendasta, ja vaikka hänessä oli puutteita (niin kuin meissä kaikissa) hän oli uskomattoman vahva nainen, ja totta mooses dokumentin ja juhlimisen arvoinen!

Lähetä kommentti

Ihanaa kun kommentoit! Parhautta päivääsi!

Back to Top