Ihanaa itsenäisyyspäivää kaikille!

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Hyvää itsenäisyyspäivää sädehtivä blogimaailma! Onhan se ihan huikeaa, että saa asua maassa, jossa on sananvapaus, demokratia, tasa-arvo ja jossa on neljä vuoden aikaa, kaunis luonto, tuhansia järviä, metsiä, sauna ja sisu, ilmainen peruskoulutus, Muumit, perhevapaat, mustikoita, poroja, joulupukki ja revontulet. Linnanmäki, Minna Canth (ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivänsä) Oltermanni, Iittala, ruisleipä ja Marimekko ihan vain muutaman mainitakseni.

Super viisas ja ihana ex-työkamuni Leena Malkki puhui juurikin Porkkalan lukiossa pitämässään puheessa näin (ja allekirjoitan kaiken):
" Huoleni liittyvät sen sijaan pidemmän aikavälin kehityskulkuihin. En nimittäin ole varma, millä tolalla Suomen poliittisen rauhallisuuden mahdollistaneet seikat enää ovat. Esimerkiksi huono-osaisuutta pitkään ansiokkaasti tutkinut professori Juho Saari on ilmaissut useaan kertaan huolensa siitä, että suomalaiset eivät enää koe olevansa samassa veneessä ja että hyvinvointivaltion pohja vuotaa. 

Samaan aikaan myöskään luottamus poliittiseen järjestelmään ja poliittisen vaikuttamisen mahdollisuuksiin ei vaikuta olevan entisellä tasolla.

Tästä voi toki syyttää ainakin osaltaan tehtyjä poliittisia ratkaisuja, joilla hyvinvointipalveluita ollaan heikennetty sekä poliitikkojen ja poliittisten puolueiden kyvyttömyyttä täyttää tehtävänsä eli edustaa kansan mielipiteitä ja huolia tarpeeksi kattavasti.

Samaan aikaan on myös niin, että maailma on merkittävästi muuttunut. Ei ole enää selvää, toimisivatko Suomen poliittisen rauhallisuuden ja hyvinvoinnin tuottaneet ratkaisut enää yhtä hyvin nykytilanteessa.

Suomessa tarvitaan juuri nyt erityisen kipeästi ihmisiä, joilla on tarkkanäköisyyttä, uskallusta ja viisautta uudistaa Suomea tavalla, joka takaa yhteiskuntarauhan ja yhteisen hyvän myös tulevaisuudessa. Tehtävä ei näytä helpolta, mutta harvemmin se on ennenkään näyttänyt silloin, kun tulevaisuuden ratkaisuja on tehty jännitteisessä ilmapiirissä.

Olen kuitenkin Suomen tulevaisuuden suhteen varsin luottavainen. Perusteeni on tähän sama kuin entisellä Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla – nimittäin se, minkälaisia nuoria sukupolvia maassamme on kasvamassa.

Sitten tulee toinen asia, jonka toivon jäävän teille mieleen. Nimittäin: Ainoa asia, josta olen nuorten suhteen huolissani on se, että monet teistä vaikuttavat olevan minusta perusteettoman pessimistisiä omien vaikuttamismahdollisuuksien suhteen. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ei ole koskaan vaivatonta – se on aina kestävyyslaji, joka vaatii pitkäjänteisyyttä ja lannistumatonta optimismia. Tuloksetkaan eivät välttämättä aina näy kuin vasta pitkän ajan jälkeen. Mahdollisuudet siihen ovat kuitenkin nykyisin vähintään yhtä hyvät, elleivät jopa paremmat, kuin ennen.

Nuoret, olkaa rohkeita ja kriittisiä, ja uskaltakaa unelmoida!"

Niin allekirjoitan Leena Malkin  ajatuksen ja yritän tuoda esille omille pojilleni sanat: itsenäisyys, Suomi, avarakatseisuus, myötätunto, kiitollisuus ja optimistimi.

Mitä muuta sitä voi tehdä kuin yrittää saada oman jälkipolven ajattelemaan (esimerkein ja ajatuksien kautta) fiksummin, optimistisemmin ja avarakatseisemmin?
*

Itsenäisyyspäivää vietimme äitini luona. Olipa mukava syödä yhdessä rakkaan äidin, siskon perheen ja isän porukoitten kanssa. Ruoka oli aivan superherkkua, sitruunamarinoitua lohta, puikulaperunoita, uunijuureksia, ruusukaalia (nam!), avokado-mozzarella salaattia  ja paljon muuta. Jälkkäriksi itse tehtyä mutakakkua Aino-valkosuklaajäätelön kera. Täydellistä ja nyt vatsa pullottaa!! Mukavaa oli myös miettiä isommalla porukalla kiitollisuuden aiheita lapsesta vaariin...oli ihan silmiä avaavaa kaikille....monopoli peluun lisäksi.

Kaiken kaikkiaan tyytyväisen väsynyt mieli, olen tehnyt viime aikoina aika paljon extratöitä ihan ansaitsemismielessä. Kohta Linnan juhlat, sohva  ja ankara pukujen arviointi Stay tuned for more! Pian iskee muotikoordinaattori rehellisellä analyysillä Suomen upeammista silmää tekevien juhlista!

Ps. kursivoinnit ja boldaukset omiani.  
4 kommenttia :

 1. Ystäväsi on puhunut hyvin viisaasti.
  Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle ja pojille!

  VastaaPoista
 2. Viisaita sanoja tuossa juhlapuheessa. Samoin sinun pohdintasi. Teki hyvää lukea tämä heti aamusta, kun omassa päässä pyörii vain ajatus, että mitä me syödään tänään...
  Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
 3. Hieno kirjoitus. <3 Se että luotaisiin jo hyviä kompromisseja olisi hyvä askel. Voin kuvitella, että päättäjillä aina kun kumarrat yhteen suuntaan, pyllistät toiseen. Suvaitsevaisuutta haluan omille lapsille myöskin antaa eväinä ja uskon, että suvaitsevaisuudella ja muiden hyväksymisellä jo syntyy uusi uljaampi sukupolvi, kuten kirjoitit <3

  Ihanaa torstaita Taru <3

  VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit! Parhautta päivääsi!

Back to Top