Ikitie: elokuva, joka herättää tunteita

torstai 14. syyskuuta 2017

Jo pitempään on pitänyt kirjoittaa (15.9. ensi-iltaan tulevasta) Ikitie-elokuvasta, jonka pääsimme katsoman 40+ porukan kanssa ennakkoon jo elokuussa. Elokuva oli kuitenkin niin vaikuttava ja pysäyttävä, sellainen jota jää pohtimaan vielä pitemmäksi aikaa, joten vasta nyt sain sormet näppäimistölle.

Antti Tuurin kirjaan perustuva Stalinin vainoista kertova Ikitie on tositapahtumiin perustuva ja kertoo Suomeen palanneesta Amerikan-siirtolaisesta, jonka Lapuan liikkeen aktivistit muiluttavat itärajalle 1930-luvun alussa. Pian Tommi Korpelan esittämä Jussi Ketola löytää itsensä siirtolaisten kolhoosista Karjalasta.

Elokuva kertoo järkyttävän ja vaietun tarinan, josta ainakaan minä en tiennyt mitään, vaikka olen jo tämän ikäinen. Stalinin vainot ja Karjalan metsiin haudatut uhrit tunnustettiin vasta 1990-luvulla. Käsittääkseni suomalaiset eivät yksinkertaisesti uskaltaneet puhua tapahtumista. Yhdysvalloissakin siirtolaisten kohtaloista vaiettiin, sillä heidän pelastamiseksi ei tehty mitään 1930-luvulla, kun apua olisi tarvittu.

Ikitie on koskettava kertomus miehestä, joka menettää elämässään kaiken. Useaan kertaan. Se on kertomus ihmisen hyvyydestä ja pahuudesta, rakkaudesta ja vihasta, suomalaisesta sisusta ja periksiantamattomuudesta.

AJ Annila ohjaajana onnistuu tekemään elokuvasta tyylikkään mestariteoksen. Näyttelijätyö on esimerkillistä, Tommi Korpela on loistava kuten aina, samoin Hannu-Pekka Björkman pahuuden ilmentymäna ja Menestyssarja Vallan linnakkeen jälkeen maailmaa valloittanut Sidse Babett Knudsen pehmeämpänä vastaparina.

Suuret suositukseni!

11 kommenttia :

 1. Uskon, että elokuva on todella hyvä ja vaikuttava, mutta kuulunee minulla samaan sarjaan kuin Puhdistus. Katsoin sen paljon myöhemmin kuin siitä puhuttiin ja ahdistuin niin kovin, että olin monta päivää kiukkuinen ja vihainen, kunnes tajusin mistä se johtuu. Minusta on tärkeää, että näitä asioita kuvataan eikä niistä enää vaieta, mutta minulle ne eivät vain sovi. Tuo Sidse on kyllä loistava näyttelijä, kuten muutkin elokuvan päähenkilöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä elokuva ei mielestäni ole niin ahdistava tai väkivaltainen kuin Puhdistus. Puhdistuksessa väkivaltakohtaukset (erityisesti seksuaalissävytteiset) olivat todella ahdistavia, ja toivat mullekin pahaa oloa.

   Kannattaa antaa elokuvalle mahdollisuus, tässä elokuvassa ei kuitenkaan mielestäni mässäillä väkivallalla.

   Valoa päivään <3

   Poista
 2. Kuulostaa leffalta, joka olisi ystävän kanssa nähtävä. Nessuja pitää varata mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli todella intensiivinen leffa ja vaikka en itse itkenyt, eikä Satulinnan Tuijakaan, kannattaa ottaa varalle nessuja <3

   Poista
 3. Satulinnan Tuija jo mainosti myös elokuvaa ja jäin miettimään, että olisiko tämä sopiva leffa meidän vaarille. Mutta onko se kovin synkkä tunnelmaltaan? Onko peräti ahdistava?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni tämä on niitä elokuvia, jotka meidän olisi ikäänkuin velvollisuus nähdä. Ihan jo sen vuoksi, että ihmisiä kuoli ja se oli suuri vääryys. Miten näin kävi? Miksei kukaan auttanut?

   Mulle elokuva oli enemmänkin intensiivinen kuin väkivaltainen eikä oikastaan ahdistavakaan- enemmänkin pysäyttävä elokuva, joka kertoo tapahtumista, joista haluttiin vaieta ja jotka unohdettiin vuosikymmeniksi. Tositapahtumista ammentava tarina ansaitsee tulla kerrotuksi ja kuulluksi.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kannattaa vaikka elokuva jäisikin hetkeksi mieleen <3. Ei kuitenkaan syyttä.

   Poista
 5. Maailmassa on paljon vaiettuja salaisuuksia ja on hyvä, että ne saatetaan kirjojen tai leffojen muodossa ihmisten tietoisuuteen. Sidse Babett Knudseen rakastuin näyttelijänä Häiden jälkeen, joka on yksi lempileffoista ja ihana Mads Mikkelsenin menossa mukana tietty.

  Ihanaa päivää sinne <3

  VastaaPoista
 6. Niin samaa mieltä, Tiia!
  Sidse Babett Knudseen minäkin ihastuin jo Häiden jälkeen elokuvassa ja hyvät - vahvan naisen - roolit ovat vaan jatkaneet voittokulkuansa sen jälkeen. Kerrassaan upea nainen, niin kuin me kaikki.

  Muiskuja <3

  VastaaPoista
 7. Olipa kiva lukea hieno analyysisi elokuvasta. Olen samaa mieltä, että tuon leffan pitäisi kaikkien nähdä. Meillä niinkuin varmasti monilla muillakin kansoilla on paljon vaiettua historiaa. Oli kulttuuriteko tehdä tästä aiheesta elokuva. Ja mukana vielä Suomen kärkijoukon näyttelijöitä. Hattua nostan tekijöille!
  Hyvää viikonloppua, Taru <3

  VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit! Parhautta päivääsi!

Back to Top