Joulun parhaat muistelmateokset

Nyt on taas se ihana aika vuodesta, kun voi suosiolla käpertyä sohvan nurkkaan kahvikupin ja suklaarasian kera lukemaan joulukirjaa. Plussaa on, jos kirjasta löytyy takuuvarmasti hyvää (joulu)mieltä, tunnelmaa ja tekstin viisautta. Lisää plussaa jos kirja on aidosti pureva, ajatuksia oikeasti omaava ja eloisa.

Muistelmista ja elämänkerroista tykkään hurjasti, mutta niissä on yksi vaara. Niiden tympäännyttävyys on minusta yleensä ollut siinä, että ne maalaavat liian sankarimaisen kuvan kohteesta. Liekö sitten keltaisen lehdistön vaikutusta vai mitä, mutta viime aikoina taas on tullut muotiin kirjoittaa kohteesta kaikki mahdolliset (ällötkin) paljastukset. Hyvä kirjoittaja ei minusta sorru kumpaankaan. Makeilun lisäksi on nimittäin vähintään yhtä kiusallista jos kohteesta kerrotaan kaikki karmeat yksityiskohdat, ja moukkamaisimmat mielipiteet, elämän virheet ja jokainen känni. Silloin on vaikeaa enää arvostaa päähenkilöä millään tavalla. Kuinka moni meistäkään kestäisi sellaisen läpivalaisun kaikilla elämän osa-alueilla- en minä ainakaan!!

Valikoin joulun parhaat muistelmakirjat juuri sinulle ilman liiallista päähenkilön glorifiointia tai mässäileviä paljastuksia:

Michelle Obaman Minun tarinani on ihana, 500-sivuinen ja koukuttava. Yhdysvaltain entinen ensimmäinen nainen Michelle Obama, 54, käy läpi yksityiskohtaisesti elämäänsä aina lapsuudestaan Chicagon köyhältä South Siden alueelta Valkoiseen taloon ja sieltä eteenpäin. Yöunet ovat vaarassa, jos kirjaan tarttuu. Raikasta kirjassa on se, että myös avioliiton haasteista puhutaan, lisäksi naisen anekdootit ovat hersyvän hauskoja. Ihana joulukirja ja sen haluan sanoa, että jotakin erityisen hyvää ja toiveikasta Michellestä huokuu.

Minuthan on marinoitu Junnu Vainion musiikilla jo lapsuudessa isäni toimesta, siksi olikin mielenkiintoista tarttua Petri Pietiläisen ja Juha Metson Junnu Vainio - Sellaista elämä on - kirjaan (Docendo). Kirjassa käsitellään sitä kipeää ja hauskaa, mikä elämään kuuluu. Junnuun pureudutaan kirjalle nimen antaneen kappaleen sanoin. Siinä ikääntyvä mies lohduttaa sydämensä särkenyttä nuorta: vanhemmatkin itkevät, mutta elämä jatkuu. Tämä kirja lähtee lukemisen jälkeen isälleni ja taustalla soi silloin Junnun ihana kappale Sellaista elämä on (klik).

Nadia Muradin ja Jenna Krajeskin Viimeinen tyttö (Otava) on rankka selviytymistarina naisesta, joka pakeni terroristien seksiorjuudesta. Irakilaisen 21-vuotiaan Nadian rauhaisa elämä muuttui täysin, kun Isis valloitti kotikylän, tappoi hänen perheensä ja myi hänet seksiorjaksi. Sama kohtalo on ollut tuhansilla muilla jesiditytöillä. Harvinainen Isisin sisäpiirin kuvaus paljastaa, millaista on elää terroristien hirmuhallinnon vankina. Kirja ei ole lohduton pelkkä julmuuksien kuvaus vaan myös eräänlainen tietopaketti Irakin politiikkaan ja uskontoon. 

Rakastan elokuvia ja elokuvatähtiä, juurikin siksi Liisa Simolan Sweet Manhattan (Bazar) imaisi mukanaan heti ensi luvusta lähtien. Toimittaja Liisa Simola työskenteli 1970-luvulta alkaen yli 30 vuotta New Yorkissa haastatellen satoja tähtiä ja kuuluisuuksia ja kirjoittaen juttuja kymmenille lehtitaloille ympäri maailmaa. Uutuuskirjassaan Sweet Manhattan Simola kertoo kiehtovimmista ja herkullisimmista kohtaamisistaan tähtien kanssa. Tämän lukaisin kahdessa illassa! Lue ja nauti!

Luodinkestävä - Heidi Foxellin tarina (Docendo) on myös selvitymistarina naisesta, jonka elämä muuttuu sekunnin sadasosassa. Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina ei ole kirja Hyvinkään ampumistragediasta. Kuinka selvitä päivästä toiseen, kun kaikki mikä on ollut itsestään selvää, otetaan pois? Kuinka määritellä itsensä ja paikkansa maailmassa uudelleen? Itseäni lukijana kiinnosti kaikkein eniten Heidin päänsisäinen maailma tapahtumien suhteen ja se, miten ihminen selvityyy raskaistakin kokemuksista.

Lasilinna (Bazar) on omaelämäkerrallinen teos Jeannette Wallsin lapsuus- ja nuoruusvuosista. Jeannette Walls kertoo sydämeenkäyvästi ja vanhempiaan syyllistämättä perheensä epätavallisen tarinan. Wallsit kärsivät elämäntavastaan, mutta myös nauttivat seikkailuista ja rakastivat toisiaan ehdoitta. He elivät kurittomina ja vapaina, rohkean epäsovinnaisesti muiden mielipiteistä välittämättä. Koska Leena Lumi nosti kirjan vuoden parhaimmistoon (klik), pakkohan tämä oli lukea.


Ihanaa, elämänmakuista ja lukurikasta joulun aikaa!

** Kirjat ovat pr - näytteitä Michelle Obaman ja Jeanette Wallsin kirjaa lukuunottamatta**










6 comments

  1. Luin taannoin tuo Foxellin Luodinkestävän, se oli pysäyttävä. Michelle Obaman kirja on parhaillaan kuunneltavana. Ihanaa joulunaikaa Taru ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah meillä taitaa olla melko samankaltainen kirjamaku. Ihanaa joulun jatkoa ja mitä parhainta uuden vuoden odotusta!

      Poista
  2. Viimeinen tyttö kuulostaa kirjalta, jonka haluaisin lukea. Michelle Obaman kirjaa todella moni on kehunut.
    Ihanaa joulunaikaa Taru <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Viimeinen tyttö on myös pysäyttävä ja Isisin pahuus jotain aivan uskomatonta.
      Ihanaa Tapania Outi <3<3

      Poista
  3. Yleensä haen kirjastosta kirjat, mutta Michelle Obaman kirjaa olisi saanut odottaa varmaan vähintään puoli vuotta. Pyysin ja sain sen englanniksi. Vielä on edellinen kirja kesken, sitten uppoudun tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Michelle Obamassa on jotain säteilevää ja turvallista niin kuin hänen miehessäänkin.
      Hyviä lukuhetkiä Tuuli <3<3

      Poista

Ihanaa kun kommentoit! Parhautta päivääsi!