Tekee mieli kirkua

Eilen teki mieli kirkua.

Vanhukset kärsineet epäkohdista, mutta hoivajättien johto tienaa muhkeita summia – Attendo-pomolle yli 4,1 miljoonaa euroa
Etenkin Attendon ja Mehiläisen johtajat tienasivat viime vuonna kovia summia.


Mitä tarkoittaa hyvinvointiyhteiskunta? Wikipedian mukaan hyvinvointiyhteiskunta
yhteiskunta, jossa on vallitsee laaja hyvinvointi; hyvinvoinnin tuottamisessa valtiolla ei ole välttämättä niin suurta roolia kuin hyvinvointivaltiossa, vaan yksilöillä, yrityksillä ja muilla yhteisöillä, jotka tuottavat hyvinvointia julkisten palveluntuottajien eli valtion ja kuntien ohella tai sijaan; sisältää ajatuksen, että on olemassa muitakin kuin valtiokeskeisiä tapoja organisoida hyvinvoinnin tuottaminen.
  Mielestäni se tarkoittaa sitä, että jokainen meistä saa ilmaista sairaanhoitoa ja kaikista pidetään hyvää huolta.

Miten on mahdollista, että hoiva-alan pomot nettoavat miljoonia ja samalla vanhustenhoidon epäkohdat ja laiminlyönnit ovat säännöllisesti julkisuudessa? Jokin tässä ei nyt täsmää.

Viranomaisten valvonnan keskiössä ovat erityisestiolleet yksityiset toimijat, koska niistä on tehty eniten epäkohtailmoituksia. Toimenpiteisiin johtaneita aluehallintoviraston valvontapäätöksiä on tullut tänä vuonna eniten Attendon yksiköistä. Vaikka monessa yksikössä epäkohtia on korjattu, ongelmia esiintyy edelleen laajasti, ilmeni Iltalehden tuoreesta selvityksestä. Etenkin hoitohenkilökunnan määrä suhteessa asiakkaiden hoidon ja huolenpidon tarpeeseen on ollut keskeinen epäkohta. Summa summarum: kunta ostaa yksityiseltä yritykseltä paskaa palvelua ja samalla aikaa sen johtaja saa miljoonapalkkaa.

Tulee mieleen yksi sana ahneus...tai ehkä kaksi... pahuus.

Missä on toimitusjohtajan vastuu?

Mitä jos jokaiseen vanhainkotiin palkattaisiin esim yksi työntekijä lisää? Sen verran taitavat nuo yksityiset yrittäjät netota, että heidän hallituksensa ja toimitusjohtaja tuskin kaatuisi moisesta kuluerästä.

5 comments

  1. silloin kun tämä hoivalaitoskeskustelu oli kuumimmillaan, ajattelin että jos jokaikinen hoiva-alalla työskentelevä toimisi eettisten ohjeiden ja koodien mukaan, ei meillä olisi ongelmaa.
    Ongelma nousee ainakin osittain mielestäni siitä, että ylemmän portaan pomot ja omistajat eivät ilmeisesti ole hoiva-alan ammattilaisia, jolloin fokus ei ole hyvässä hoivassa vaan hyvässä tulossa.
    Haluan uskoa, että aika pienelläkin rahalla voidaan tehdä hyvää, inhimillistä ja laadukasta hoivaa, jos vain halua on.

    VastaaPoista
  2. Tämä on risonut muakin suuresti. Ymmärrän, että bisnes on bisnestä, mutta jotain rajaa siinäkin. Kilpailutuksissa ja alan valvonnassa pitäisi painottaa enemmän laatua ja jatkuvuutta eikä hintaa.

    VastaaPoista
  3. Minusta meno on aivan pöyristyttävää! Olen vihainen ja pettynyt.

    Hyvä, että tähän on herätty nyt, kun isoa osaa kuntien terveydenhuollosta ei ole vielä ulkoistettu! Ulkoistamista ja kilpailutusta on puolustettu sillä, että palvelut tuotetaan tehokkaammin ja kustannukset laskevat. Nyt on selvästi näkyvissä se kolikon toinen puoli. Hoidon taso laskee ja yrityksen voitot kasvavat.

    VastaaPoista
  4. Kyllä nämä asiat aina pistävät vihaksi. Hoidettavia on paljon ja heillä todellakin on oikeus saada parasta mahdollista hoitoa, mutta sitten ei ole niitä ihmisiä tarpeeksi, jotka hoitaisivat heitä. Tai olisihan heitä, jos palkattaisiin töihin...taas alkaa käyrä kohota!

    VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit! Parhautta päivääsi!