Syksyn 2024 mielenkiintoisimmat kirjat

Onko mitään ihanampaa kuin käydä läpi syksyn kirjakatalogit, ostaa tai varata kirjat jo nyt kirjastosta ja odottaa sormet syyhyen, että pääsee lukemaan? 

Kiinnostavia kirjoja ilmestyy tänä syksynä valtava määrä, mutta perkasin joukosta kaikista parhaimmat. Mukana on myös yksi vanhempi kirja, jonka olen missannut aiemmin. Lähestymistapani tässä briljantissa katsauksessa on luonnollisesti mitä subjektiivisin. Lainaukset kustantajien sivuilta. 

Vigdis Hjorth: Toisto  S&S 



Ylistetyn norjalais­kirjailijan kirja repii taas auki tulehtunutta äitisuhdetta,  samalla se aiheutti järistyksiä Norjan kulttuurikentällä – ja repivän sukuriidan. Aina ei traumakirjallisuus muhun uppoa, mutta tämä upposi. Tärkeä, intensiivinen kirja. 

Kaunokaisia WSOY (pr näyte)

“Tässä mahtavassa perhesaagassa yksilölliset hahmot on kuvattu niin taidokkaasti, että he tulevat tutuiksi kuin parhaat ystävät - lukiessa tuntee kiitollisuutta, kun on päässyt heidän lähelleen. Napolitanon 1900-luvun lopun Chicagoon sijoittuva kunnianosoitus Pikku naisille saa lukemaan vitkastellen, koska kirjan ei halua loppuvan koskaan. Kun se loppuu, valmistaudu kyyneliin.” – Oprah Quarterly

Ann Napolitano on yhdysvaltalainen kirjailija, joka asuu perheineen New Yorkin Brooklynissa. Hänen neljännestä romaanistaan, Kaunokaisista, tuli välitön bestseller, ja romaanista hurmaantunut Oprah Winfrey valitsi sen kirjakerhonsa 100. kirjaksi. Kaunokaisia on Napolitanon ensimmäinen suomennettu teos.

Puolet kirjasta on jo tullut nautittua, rakastan. 


Se päättyy meihin Colleen Hoover

"Pyyhin silmäni ja vedän itseni ylös. Kun katson peiliin, en näe äitiäni. Vain itseni. Näen tytön, joka rakastaa miestään ja haluaa enemmän kuin mitään muuta auttaa häntä. Tiedän, että olemme Rylen kanssa riittävän vahvoja pääsemään tämän ylitse. Rakkautemme on riittävän vahva kantamaan meidät tämän ylitse."

Colleen Hoover on suuren suosion erityisesti sosiaalisessa mediassa saavuttanut yhdysvaltalaiskirjailija. Se päättyy meihin on ensimmäinen häneltä suomennettu romaani.

Kirjaan perustuvan elokuvan näin viime viikolla, ja valitettavasti se oli pettymys. Liikaa höttöä, liian hidastempoinen ja liian kepeä ollakseen elokuva erittäin tärkeästä ja vakavasta aiheesta eli parisuhdeväkivallasta, traumasta ja toipumisesta. Lisäksi osa tapahtumista oli todella epärealistisia. Mutta älkääs, armollisesti annan kirjalle mahdollisuuden, kirjaston varausjonossa sijalla 200 ;) 

Toinen juttu, suursuosio aina hämmentää ja kiinnostaa: mikä tekee juuri näistä kirjoista niin koskettavia ja menestyneitä? Siksikin kirja pitää tsekata.

Muukalaisia - Kirsi Piha 

Kuinka toisen ymmärtämisestä tuli niin vaikeaa?

Oivalluksia ajasta, ihmisestä ja keskustelukulttuurista.

”Ihminen on aina monta. Usein jopa yhtä aikaa.”

Kirjassaan Muukalaisia Kirsi Piha haluaa hahmottaa niitä mekanismeja, joiden vuoksi emme siedä toisiamme tai jotka päinvastoin helpottavat meitä ymmärtämään muita. Miksi jakaannumme meikäläisten ja muukalaisten leireihin?

Rakastin Kirsi Pihan kirjaa Levoton lukija. Oli ihana lukea jonkun toisen ihmisen ajatuksia kirjoista ja sitä kautta omasta elämästä. Ja toisin kuin kirjan nimi antaa ymmärtää, kaikki teksti eivät suinkaan kertoneet lukemisesta, vaan Kirsin elämästä. Avoin, jopa intiimi kirja. Muukalaisia - kirjan aihe on tärkeämpi kuin ehkä koskaan - MIKSI toisen ymmärtämisestä tuli niin vaikeaa?   



Kauhan tasapaino, Hanna Himanka

Ruoka on ollut Hanna Himangan elämässä aina vahvasti läsnä: mummolan turvalliset makumuistot kiteytyivät pitsireunaisiin lettuihin ja metsäeväisiin, Helsinkiin muutto avasi tien ravintolamaailmaan ja kulinarismiin, ruokavaikuttajana ja kokkina Himanka on metsästänyt täydellisiä reseptejä ja äitinä hän on halunnut siirtää ruokaperinteitä eteenpäin, mutta myös rikkoa niitä. Siistissä keittiössä, voin ja sipulin keskustellessa pannulla, Himanka on elementissään. Ruoka ei kuitenkaan ole aina puhdasta iloa. Se on myös kipeitä muistoja, aterioiden äärellä riideltyjä riitoja, viimeisiä kohtaamisia tai hyviä aikeita, jotka vääntyvät ärtymykseksi. Himanka liikkuu kirjassaan Kauhan tasapaino niin kuumenevien pannujen ja tarkkaan valittujen raaka-aineiden äärellä kuin myös elämänsä avainhetkissä ja ihmissuhteissa.

Tykkään Hannasta mutta viime aikoina mua on ärsyttänyt muutamat epäjohdonmukaisuudet (Himan hitit versus luksuselämä) ja kalliin auton glorifionti -  kuitenkin ymmärrän vaikuttajat ovat mainostajia, pitää aina yrittää löytää mainostettavaa.  Joka tapauksessa tämän kirjan haluan ehdottomasti lukea, toivon tykkääväni siitä! 


Catherine : Walesin prinsessa, Robert Jobson

Vanhana rojalistina ja Diana fanina on pakko päästä kurkkimaan lisää Catherinen elämästä. Catherinen julkisuuskuva on vaikuttanut aika siloitellulta, toivon löytäväni kirjan myötä hänestä inhimillisyyttä ja ehkä myös pieniä vikoja :)    

EDIT 28.8. Nämä huomasin myös:

Ei enää kiltti tyttö, Tuija Pehkonen 

Ratakierros, Miika Nousiainen

Iltatähti, Laura Malmivaara

Melkein perillä, David Nicholls

Valoa elokuun viimeiseen viikkoon! 

Onko sulla vinkkejä syksyn uusista kirjoista? Jaa ne ihmeessä!


7 comments

  1. Kiitos tästä kirjakatsauksesta! Listan kaksi ensimmäistä jäi kiinnostamaan. En vaan tiedä, että mihin oikein noita lukutärppejäni kirjaisin, niin että löytäisin kirjaukseni vielä uudestaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Ehdotan kännykän muistiinpanoja, itse käytän sitä manuaalisen kalenterin lisäksi listojen pitoon!

      Poista
  2. Himanka lukulistalle, ja se Pihan Levoton lukija myös :)

    VastaaPoista
  3. Siis kiitos kirjavinkeistä. Kirsi Pihan kirjoihin ainakin pitänee tarttua.
    Se päättyy meihin oli kyllä tylsä kirja, ihan potaskaa, tuskinpa kannattaa leffaakaan katsoa.
    Teen nykyisin vähän listoja kirjoista
    jotka ehdottomasti haluan ostaa, sitten kun rahatilanne sallii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana jos sain levitettyä kirjavinkkien ilosanomaa! Ja mahtavaa kuulla mielipiteesi Se päättyy meihin kirjasta, vähän ehkä ounastelinkin ettei kirja välttis ole mun juttu!

      Poista

Ihanaa kun kommentoit! Parhautta päivääsi!